Richard Carapaz celebra su reciente logro prometiendo que… Lee más

Richard Carapaz behaalt zijn eerste etappeoverwinning in de Tour de France op etappe 17.

Richard Carapaz voltooide de Grand Tour-overwinningsdriehoek door etappe 17 van de Tour de France te winnen. Na eerder etappeoverwinningen te hebben behaald in de Giro d’Italia en de Vuelta a España, en ook goud in de Olympische wegwedstrijd te hebben veroverd, behaalde Carapaz zijn eerste etappeoverwinning in de Tour de France met een opmerkelijke solooptreden in de Alpen.

 

Rijdend voor Education-EasyPost maakte Carapaz ook geschiedenis als de eerste Ecuadoriaan die een etappe in de Tour de France won.

 

In de etappe eindigde Carapaz voor de Brit Simon Yates, die tweede werd, terwijl Tadej Pogacar als 27e over de streep kwam, maar zijn algemene leiding op Jonas Vingegaard met twee seconden vergrootte, waardoor het verschil drie minuten en elf seconden werd.

 

De Sloveense renner, die mikt op een derde algemene Tour de France-overwinning, lanceerde een verrassende late aanval, maar werd uiteindelijk ingehaald door de kampioen van vorig jaar, Jonas Vingegaard. Hij versloeg echter Vingegaard in de eindsprint om zijn algemene klassement leiding iets te vergroten.

 

Remco Evenepoel, momenteel derde in het algemeen klassement, eindigde de etappe als 26e, tien seconden voor Tadej Pogacar en twaalf seconden voor Vingegaard. Hierdoor staat Evenepoel nu op iets minder dan twee minuten achterstand van Vingegaard in het algemeen klassement.

 

Ondanks dat Evenepoel de meeste tijd won onder de topkandidaten, verstevigde de etappe Pogacar’s positie als de favoriet van de race. Tijdens de voorlaatste beklimming vergaarde Pogacar een voorsprong van minstens 10 seconden op Vingegaard, hoewel de Deen later weer in de strijd werd gebracht met de hulp van een teamgenoot.

 

De etappe werd aanvankelijk geleid door een ontsnapping met vier renners tot de laatste momenten, toen Simon Yates aanviel vanuit een grote achtervolgende groep terwijl de race opnieuw de bergen inging. Yates nam kort de leiding op de Col du Noyer, maar Carapaz kwam naar voren, stootte hem voorbij en verzekerde de overwinning met een marge van 37 seconden op de afdaling.

 

Carapaz, die eerder het gele tricot had gedragen als de eerste Ecuadoriaan die dat deed op etappe drie, was sindsdien uit de algemene strijd gevallen. Desondanks brengt zijn eerste Tour-etappewinst zijn Grand Tour-totaal op zeven, nadat hij drie etappes heeft gewonnen in zowel de Giro d’Italia als de Vuelta a España.

 

De Eritrese Biniam Girmay, die eerder in de race was gevallen, eindigde met het peloton en zette zijn zoektocht naar een historische groene trui voort. Girmay, die de eerste zwarte Afrikaan was die een Tour-etappe won, voegde een punt toe aan zijn voorsprong in het puntenklassement door een tussensprint te winnen van Jasper Philipsen.

 

De 18e etappe op donderdag zal een andere heuvelachtige route bevatten voor twee beslissende dagen in de bergen, die naar verwachting cruciaal zullen zijn voor de uitkomst van de race.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *